">UKÁŽ SA PRED RODINOU: Ako pripraviť domácu bylinkovú paštétu? - SKVELÉ r..
Image default

Ako pripraviť domácu bylinkovú paštétu?

V Slovenských obchodoch už nenájdete tie kvalitné varianty paštét ako kedysi. No riešením pre váš jazýček môže byť domáca paštéta. Sami sa presvedčte že je to najlepšie riešenie a nieje to vôbec ťažké.
Začiatočníci nebudú mať žiadne s prípravou je to ozaj jednoduché a veľmi chutné riešenie.

Nuž ako je uvedene v nádpise, sušené bylinky sú len doplnkom pre čerstvosť a arómu paštéty.

 
 

 

Čo vlastne budete potrebovať (nákupný zoznam)

  • 200 gramov masla + ďalších 100 g na zaliatie (nie je to potrebné)
  • +-500 gramov kuracích pečienok (dajú sa kúpiť kdekoľvek)
  • 1 cibuľa (stredne veľká)
  • 2 strúčiky cesnaku (ideálne domáci, ani kupovaný nieje zlý)
  • soľ, korenie, muškátový oriešok
  • 50 ml smotany
  • čerstvé aj sušené bylinky (môžu, nemusia byť je to na vás..)

 

Ako teda na to? (POSTUP) – Ako pripraviť domácu bylinkovú paštétu?

Ako vždy vyberieme kuraciu pečeň z obalu a jemne opláchneme ak je kupovaná. Ak ju máte domácu a zatiaľ zmrazenú dajte ju rozmrznúť bez použitia mikrovlnej trúby alebo teplej vody. Proste len tak ju vyberte. Očistite ju a od blán, žiliek iných nedostatkov.

 

Neskôr kuraciu pečeň orestujeme (orestovať znamená – že ju nemiešame aby sa z nej nedostala voda, len jemne premiešame ) na panvici za použitia masla. Opražte z prudka povrch pečene, tak aby sa povrch trocha stiahol.

Následne uberte na teplote (stiahnúť plameň na strednú intenzitu). Teraz je vhodné pridať nakrájanú cibuľku a cesnak. Jemne ich popražíme a to len trocha cca 3 až 4 minúty. Následne odstavíme pečeň a tak po 2,3 minútka do nej pridáme smotanu, niekto pridáva hneď niekto čaká. Ja v tom veľký rozdiel nevidím.

 

To všetko vlejeme do mixéra kde celú zmes zmixujeme. Pridáme k nej korenia a bylinky. Ako sú: čierne korenie, celé korenie, rozmarín, muškátový oriešok alebo iné podľa chuti. Je to na vás. A samozrejme osolíme, niekto pridáva aj guľášové korenie, alebo iné korenia na mäso po prípade papriku. No podľa mňa je to zbytočné a kazí to jemnú chuť paštéty a kvalitu zmesi.

Po mixovaní je nutné celú zmes dať o suchých pohárikov ktoré sa dajú uzatvárať. Ja napríklad používam dózy a niekto aj kompótové fľašky alebo iné nádoby ktoré sa dajú uzatvoriť.

 

Do nádobe je vhodné dať kúsok bylinky a zliať zmes maslom, ktoré sa nám zvýšilo. Teraz je potrebné už len čakať na paštétu a vychutnať si ju keď vychladne. Odporúčam je nechať vychladnúť normálne v kuchyni, alebo na špajzy. Nie v chladničke alebo iných podobných spotrebičoch.

 

Menší *TIP* – Ako pripraviť domácu bylinkovú paštétu?

  • Ak máte deti, ktoré nemajú radi cesnak a cibuľu. Pre naliatím do foriem môžete zmes prepasírovať.
  • Na škodu nebude ani pridať nejaký ten alkohol, víno alebo bradny. No je nutné v nádobách trocha pečeň podusiť aby sa alkohol vyparil.
  • Zdravšia varianta? Môžete použiť divinu alebo morčacie mäso.
  • Môžete taktiež použiť sušené brusnice pre zvýraznenie chuti.
  • Ak chcete aby paštéta vydržala naozaj dlho (cca 2 mesiace), zavarte ju.

 

Skvelé čo? – Ako pripraviť domácu bylinkovú paštétu?

Musíte uznať že tento recept je naozaj jednoduchý a je vhodný pre každého či už sušeného kuchára / kuchárku alebo začiatočníka. Krása vo varení sa nenachádza v hodinách strávených v kuchyni ale v jednoduchosti, kvalitnom jedle a rýchlej príprave. Tak už viete teda ako pripraviť domácu bylinkovú paštétu?

Ak chcete kvalitný nedeľný obed odporúčam vám našu skvelú: hrachová polievky na anglický spôsob. 
Pre viac informácií a receptov sledujte náš blog, kde sa dozviete viacero rád a tipov ako variť maškrty.

 

Ak chcete úplne zdravú a bylinkovú paštétu neváhajte použiť tento video návod:

 

Ako pripraviť domácu bylinkovú paštétu?
Ako pripraviť domácu bylinkovú paštétu?
 
 
 
 

podpor nás
podpor nás

Súvisiace články

Slová Brzezinskeho vám vyrazia dych

Andrej

DOKONALÉ! – Kuracie stehná na pive

Daniel

Domáce pečeňové halušky – MUSÍŠ OCHUTNAŤ

Daniel

Zanechať komentár