Ako sa varí polievka?
Keď som začínal s varením tak aj som nevedel ako sa varí polievka. Prv som si mysle že to je to nejak zložité a náročné. Predstavoval som si či náhodou niečo nezapálim. Alebo nech my nestrelil plyn zo sporáku. No chvala bohu sa to nestalo a dnes som doma tým hlavným kuchárom s dobrými receptami. A varím veľmi rád každú nedeľu. Zvyšné dni sú pre ženu.
Takže taká tradičná polievka je kuracia lebo inak povedaní slepačí vývar. Ktorá vám odporúčam ako začiatočníkom. S ním nič nepokazíte a hlavne vám tu poviem menšie triky na to aby vaša prvá polievka bola tá najlepšia.
Poďme na to! – Ako sa varí polievka?
Čo teda budeme potrebovať?
Naše ingrediencie budú:
- sliepka, hovädzia kosť
- cibuľa
- mrkva
- petržlen
- petržlenová vňať
- nasekany petržlen
- soľ
- vegeta
- čierne celé korenie
- bujón slepačí len pre istotu
Návod na prípravu:
Tak ako prvé dáme do vysokého hrnca kura, naplníme hrniec vlažnou vodou a dáme do neho soľ jednú polievkovú lyžicu. Potom trocha vegety na dofarbenie. Nech je polievka pekná žltá a potom dáme osem až desať kúskov celého čierneho korenia.
Hrniec prikryjeme aby sa nám polievka rýchlejšia zohriala. Medzi tým si očistíme petržlen, mrkvu a cibuľku. Niekto dáva aj cesnak ale tak je to úplne na vás.
Cibuľku si len očistíme a dáme ju v celku do hrnca kde už nám voda vrie. Potom pridáme hneď mrkvu, petržlen a zmotanú petržlenovú vňať tak aby sa nám nerozmotala.Ak sa nám pred vkladaním zeleniny utvorila pena na vrchu polievky. Tak tu musíme pozbierať aby sa nám polievka nezmútila. Po vložení zeleninu pkryjeme polievku a čakáme kým začne vrieť keďže ju zelenina vychladila.
Postupne kontrolujeme a zbierame penu z vrchu hrnca.
Takto pomaly varíme a taktiež aj otáčame sliepku v hrnci. Nech sa nám dobre uvarí a pustí sa nám mať z jej tuku. Ak u varíme polievku po pridaní zeleninu jednu hodinu. Tak polievku ochutnáme a dosolíme po prípade okoreníme celým korením no môžete pri dochucovaní použiť aj mleté čierne korenie.
Ak vaša polievka nechutí tak ako by mala môžete použiť slepačí bujón.
Ak ste to však pridaním bujónu alebo soľou prehnali tak pridajte jeden kúsok ošúpaného zemiaku v celku ktorý vám po 20 minútkach vytiahne soľ z polievky. Ak sa tak nestalo tak pridajte ďalší zemiak alebo trocha mrkvy.
Po hodine máte uvarenú polievku. Odvarte si cestoviny a môžete podávať.
Dobrú chuť. Skvelý recept ktorý vám odporúčam je: Medové pečené kurča na kapuste s hríbmi a jablkom
Ak ste sa v mojom postupe stratili môžete použiť aj tento video návod: