utorok, 30 mája, 2023

Kuracie stehná na štave

Posledné články

Kuracie stehná na štave

Kuracie stehná na štave
Kuracie stehná na štave

 

POSTUP PRÍPRAVY JE DLHÝ, ALE JEDLO JE DELIKATESA

Kuracie stehná na štave sú mojím najobľúbenejším receptom, ktorý robím hádam každú nedeľu. Rozhodol som sa s vami podeliť o moje dve recepty na prípravu kuraťa na štave. Je to ako všetko vo varení veľmi jednoduché skutočne nič zložité. Uvidíte že si tieto dve recepty si zamilujete a budete ich tiež variť častejšie. Tak ako varím ja a aj mojí známi, ktorím som povedal o tíchto skvelých receptíkoch.

Než by sme prešli k varenie a príprave rád by som povedal pár slov ako vyštudovaný kuchár. Dbajte na to aby ste nepresoľovali alebo neprekorenili jedlo. Vždy len „štipku“ pridávajte a doveďte jedlo k dokonasloti.
Tak teda poďme na to. 

 

1) Kuracie stehná na štave

Tento prvý recept mám od svojej babky tak dúfam že vám bude chutiť.

Budeme potrebovať:

  • 1 kus celého kurčaťa (kuracie)
  • 1 kus cibuľky (môžu byť aj dve)
  • 2 PL mletej sladkej papriky
  • 1 PL soli
  • 50 ml oleja (slnečnicový olej)
  • 300 ml mlieka (môže by aj domáce ak máte)
  • 500 gramov hladkej múky
  • 200 ml smotany na varenie
  • 2 ks bobkového listu

 

Postup

Kurča celé vykostíme a umyjeme, avšak môžeme kúpiť aj vokostené je to na vás. Kosti, ktoré nám ostali po vykostení môžeme použiť na kurací vývar. Avšak ja niekedy používam kosti pri mäse a potom ich vyberám. Tak je šťava silnejšia a môžem jej spraviť trocha viac.

Mäsko si nakrájate na stredne väčšie kúsky také podľa vašej chuti. Mäso dostatočne osolíme a medzi tým si na panvici rozpečieme olej do ktorého pridáme nakrájanú cubuľku. To jemne orestujeme a dáme ju do nádoby na pečenie. Následne pridáme naše osolené kúsky kuraťa. Taktiež pridáme papriku.

 

Nádobu s mäsom dáme ro rúry a len jemne ju prepečieme fakt len jemne. Na pár minút podľa oka. Len aby sa zvrchu trocha mäsko spravilo môžete aj viac je to na vás. Ale ja pečiem len trocha.

 

Podlejeme vodou a dusíme v prikryjte nádobe. Ak sa nám mäso už takmer spravilo tak si ho vyberieme. V mlieku si rozmiešamé hladú múku a vlejemu k mäsu. Dáme zovriete premiešame a pred koncom pridáme smotanu na verenie. Dochutíme podľa gusta a je to.

Ako príloha môžu byť zemiaky, ryža alebo cestoviny. Dobrú chuť

 

2) Kuracie stehná na štave  – druhý recept

Kuracie stehná na štave
Kuracie stehná na štave

 

Opäť jednoduché a chutné jedlo na každý deň. Taktiež skvelé ako to prvé.

Budeme potrebovať: všetko ideme pridávať od oka

  • kuracie stehná (alebo pláty, alebo len kuracie prsia je to na vás)
  • olej
  • maslo
  • cesnak
  • cibuľka
  • soľ
  • vegeta
  • čierne korenie (mleté aj celé)
  • trocha mlieka (2 poháre)
  • hladkú múku
  • petržlenovú vňať (ideálne čerstvú)
  • horčina jemná
  • sójová omáčka
  • slovenské ryža
  • červená sladká mletá paprika
  • grilovacie korenie

 

Postup

Vidíte že je potrebné k jedlu trocha viac ingrediencií, ale napríkald sójovú omáčku alebo horčicu či petržlenovú vňať nemusíte použiť. Sú to len také menšie doplnky k jedlu.

Naporcujeme kura na menšie kúsky alebo si kúpime kuracie prsia a len ich narežeme.
Do panvici si dáme kvapku oleja, a lyžicu dve masla. Masielko jemne roztopíme a pridáme na kúsky poslekanú cibuľku. Tú pomaly orestujeme aby sa nám maslo nespieklo.

Pridáme taktiež kuracie kúsky a následne na silnom plameni ho rýchlo orestujeme. Mäslo osolíme a okoreníme mletím kčierný korením tak 2-5 minút smažíme.

 

To všetko dáme do nádoby na pečenie, pridáme štipku grilovacieho korenia, čierne korenie celé, soľ, vegetu, papriku. Môžete pridať ešte na koleska nakrájaný cesnak. Dáme jemne zohriať do rúry a po zohraití a jemnom pripečení podlejeme vodou (to je to kúzlo že mäško jemne pripečieme a až potom ho podlejeme, aj 240 stupňov celzia).

Ak sa nám mäsko spravilo vyberieme ho a pridáme doň múku rozmixovanú s mliekom. Trocha horčice tak lyžicu dve. Môžete pridať aj sójovú omáčku alebo tekuté magi.

 

Dáme maso naspäť a počkáme kým sa spraví. Tesne pred koncom pridáme na zjemnenie maslo a smotanu na varene.
Podávame s ryžou a posypeme na tanieri mäsko čerstvou petržlenovou vňaťou.
Aj tento video recept je fájn. 

Záver:

Varenie, pečenie grilovanie čokoľvek spojené s jedlom je v skutku umienie. Nejedná sa len o „harmóniu chuti“ ide to že jedlo by malo byť tvorné s láskou. To čo veľa kuchárom chýba je cit pre umenie a tým pádom aj cit pre varanie ako spomínam.

Príchodom do reštaurácie, alebo akéhokoľvek podniku by sme mali vedieť že nám bude alebo by malo byť naservírované umenie jedla. Mnoho kuchárov nedáva srdce a lásku do varenia a preto je jedlo robené niekedy ako na pase. A to je veľká chyba. To všetko sa odrazí na chuti, aróme ale aj vôni jedla. Lebo nie len oči chutnávajú prvé ale aj naše receptory, ktoré máme v nose.

Na to by sme pri jedle nemali zabúdať. Dbať na každý detail je nie len o dokonalosti, ale aj elegancii. Preto pevne verím že si na týcho jedlách dáte záležať a dovediete ich o dokonalosti. Nie je nič krajšie než že vás váš muž pochváli za to ako chutné a skvelé jedlo ste navarila. Ten pocit zadosť učinenia je pozlátko na duši.

Dobrú chuť vám prajem
  Vyhlásenie: Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Picus Capital. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Picus Capital nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku.

Viac článkov

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Posledné články