Srbská Guľášová polievka
Srbská Guľášová polievka je skvelým riešením na každý deň. Ale taktiež aj dobrá pre mužov na stavbe alebo nejakých robotníkov, ktorý vám prerábajú domácnosť. Každý kutil ale aj slečna sa ni ne pochutná.
Ingediencie – Srbská Guľášová polievka
- bravčové mäso
- bravčový tuk
- klobúsu
- korenie
- soľ
- hladkú múku
- chlieb
- cibuľku
- pochúťkovú cibuľku
- paradajkový pretlak
- kním
- mletú sladkú červenú papriku
- majorán
Postup: Srbská Guľášová polievka
Tak ako pri každom guľáši tak aj tu najprv potrebujeme rozohriať nerezový hrniec. Do ktorého pridáme sadlo čiže tuk (ideálne bravčový alebo z diviny – prasa). Na miernom ohni rozohrejeme tuk tak aby sa úplne rozpustil
Potom pridáme na kocky nakrájanú cibuľu, ktorú osmažíme do zlatista.
Keď už sa nám cibuľa spravila tip top (mala byt chrastiť), tak pridáme bravčové mäsom ktoré sme si nakrájali na kocky. Jemne orestujeme mäso a pridám kmín na chuť. K tomu pridáme pretlačený cesnak a počkáme nech sa odparí šťava z mäsa.
Potom pridáme pretlak, niekto pridávam domáci alebo kupovaný. Ja mám doámci tak dávam ten.
Poč čase, keď sa zarestuje ten pretlak tak pridáme trocha sladkej papriky. Môžeme samozrejme pridať aj pikantnú papriku podľa chuti. Ja nedávam pikantnú papriku lebo moje deti by to inak nejedli.
A ako už vieme papriku budeme restovať len veľmi krátko a to aby sa nám nespílila. Spečená paprika vie zhorknúť a to by nám pokazilo ladnosť chuti. Pár sekúnd ju teda orestujeme a hneď ju podlejeme vývarom ideálne bravčovým. Niekto používa aj kurací ale predsa robím guľášovú polievku tak by bolo dobre použiť len bravčový vývar.
Keď už sme naliali vývar tak ju môžeme dochutiť a to soľou a čiernym mletým korením. Po dosolení zakryjeme guľáš a varíme ho na miernom ohni do mäkka. Malo by to trvať cca 30 minút.
Spravíme si zaprašku alebo môžete aj dohustiť nartetym alebo rozmixovaným zemiakom.
Zaprašku spravíme taktiež na na bravčovom tuku do ktorého pridáme hladkú múku. Potom ju na konci pridáme do guľášu. Avšak teraz pridáme biele fazuľky v pohode môžu byť aj tmavé. Nebojte sa toho že by sa vám rozvarili. varme ich tesne pred koncom.
Následne pridáme na orestovanú klobásu, ktorú sme opražili na panvici bez použitia oleja alebo tuku. Pridáme túto klobásu do guľášu a potom ho následne zahustíme našou pripravenou zápraškou. Záprašku pridávame v tedy keď guľáš vrie a to za stáleho miešania aby s nám nespravili hrudky.
Necháte 15 minút prevariť aby sa zapraška uvarila a následne pridávate na koniec majoránku.
Podávate s krajcom čerstvého chrumkavého chleba. Naservírujete to do hlbokého taniera na gu%láš dáte lahôdkovú cibuľku. Dobrú chuť prajem
Odporúčam vám taktiež veľmi zdravú a chutnú: Kuriatkovú polievku s mrveničkou